Inboedel

Wat is een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering verzeker je jouw inboedel die in jouw aanwezig is. Denk dan aan apparatuur, meubels of kostbaarheden. Maar ook bijvoorbeeld de inhoud van jouw keukenkasten en jouw kleding is onderdeel van jouw inboedel. Kortgezegd; alle spullen in jouw huis die niet aard- en nagelvast zitten en daarom (relatief) makkelijk te verplaatsen zijn. Alle spullen die vastzitten aan jouw woning, kun je apart verzekeren via een opstalverzekering. 

Hoe bepaal ik de waarde van mijn inboedel?
Er zijn diverse manieren om de waarde van jouw inboedel vast te stellen. Zo werken wij onder andere met een inboedelwaardemeter, taxatie door een externe deskundige of een waardebepaling door één van onze adviseurs. Vaak kunnen we in deze gevallen ook een garantie tegen onderverzekering geven, waardoor je bij schade niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Ook kun je zelf een waarde doorgeven. Dan geven veel verzekeraars, waaronder de Onderlingen, geen garantie tegen onderverzekering af. 

Wat is onderverzekering?
Er is sprake van onderverzekering wanneer de daadwerkelijke waarde van jouw inboedel hoger is dan de waarde die je hebt verzekerd op jouw polis. 

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering bij schade?
Voorbeeld: er ontstaat een brand in jouw woning en daarbij ontstaat er voor € 10.000 schade aan jouw inboedel. Op jouw polis staat een verzekerd bedrag (inboedelwaarde) van € 50.000. Een expert stelt vervolgens vast dat de daadwerkelijke waarde van jouw inboedel € 80.000 is. Een verzekeraar (en dus ook de Onderlingen) keert vervolgens in verhouding uit. Concreet betekent dit dat er 62,5% (verzekerde waarde € 50.000 gedeeld door daadwerkelijke waarde € 80.000) aan schade wordt vergoedt. De vergoeding in dit voorbeeld is dan € 10.000 x 62,5% = € 6.250.  

Hoe voorkom ik onderverzekering?
Wanneer je de verzekering afsluit kun je kiezen voor een garantie tegen onderverzekering. Vaak wordt de waarde dan bepaald door de verzekeraar, via een inboedelwaardemeter of een taxateur. Op basis hiervan geeft de verzekeraar een garantie af. Een garantie tegen onderverzekering is niet onbeperkt geldig. Na een bepaalde periode zal de waarde opnieuw vastgesteld moeten worden. 
 

Contactformulier

Cookie instellingen