Auto

Wat heb ik nodig om een autoverzekering af te sluiten?
Om een autoverzekering af te sluiten heb je in ieder geval nodig:
  • Meldcode van jouw auto (laatste vier cijfers van het chassisnummer)
  • Kenteken
  • NAW-gegevens
  • Welke dekking je wenst
  • Aantal schadevrije jaren
Welke dekkingen zijn er mogelijk bij een autoverzekering?
In de basis heb je drie dekkingsmogelijkheden bij een autoverzekering. Dat begint bij een WA-dekking (Wettelijke aansprakelijkheid). Dat is de minimale dekking die je nodig hebt. Deze is ook verplicht. Deze dekt alleen schade aan anderen, dus schade aan jouw auto is niet verzekerd. 
Vul je deze dekking aan met een Beperkt Casco dekking, dan is ook schade door diefstal, joyriding en vermissing meeverzekerd. Net als ruitschade en schade door brand of natuurrampen. Jouw eigen schade door een aanrijding is dan nog niet meeverzekerd. Als je dit wel wenst kies je voor een WA-Casco (of All Risk) dekking. Deze is vaak aantrekkelijk bij wat jongere auto's, omdat de financiele schade bij een ongeluk aardig in de papieren kan lopen. Benieuwd welke dekking het beste is voor jou? Neem even contact met ons op en we nemen jouw mogelijkheden door. 

Wat zijn schadevrije jaren?
Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade claimt. Elk jaar dat je geen schade claimt, voegt een jaar extra toe aan jouw schadevrije jaren. Op basis hiervan daalt vaak jouw premie (tot je de maximale korting hebt bereikt) en zal een nieuwe verzekeraar ook jouw premie betalen.

Claim je wel een schade? Dan nemen je schadevrije jaren af. Elke verzekeraar hanteert hiervoor een eigen 'ladder'. Het is verstandig hier goed naar (te laten) kijken bij het afsluiten van jouw verzekering.  

Waar kan ik mijn schadevrije jaren vinden?
Jouw huidige verzekeraar is verplicht jouw zuivere aantal schadevrije jaren op jouw polis van jouw autoverzekering te tonen. Heb je even geen auto gehad? Let dan op met de geldigheid van jouw in het verleden opgebouwde schadevrije jaren. Deze zijn namelijk niet onbeperkt geldig. 
Schadevrije jaren worden nadat jouw verzekering is geroyeerd vrijgegeven. Een andere verzekaar kan ze dan gebruiken voor jouw nieuwe verzekering. Ook worden de schadevrije jaren op dat moment geregistreed in Roy-Data. Hier kun je eventueel jouw schadevrije jaren ook opvragen. Maar hou er rekening mee dat dit best wat tijd kan kosten en dat het vaak sneller is even contact op te nemen met jouw oude verzekeraar. 

Wat is Roy Data?
Dit is een database waarin alle autoverzekeraars samenwerken. Doel is zo gezamenlijk de schadevrije jaren bij te houden van alle autobezitters in Nederland. Jouw oude verzekeraar verwerkt het aantal opgebouwde schadevrije jaren in Roy Data en daardoor kan jouw nieuwe verzekeraar zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Zij kunnen op deze manier controleren of je het juiste aantal schadevrije jaren hebt doorgegeven bij de aanvraag van jouw autoverzekering.

 

Contactformulier

Cookie instellingen