Vogelnesten onder zonnepanelen

Je hoort het steeds vaker, vogels die zich nestelen onder zonnepanelen. Veel mensen met zonnepanelen op hun dak krijgen te maken met dit probleem. Vogels, vooral duiven en kraaien, vinden het een ideale plek om te schuilen en te broeden. Maar dat kan schade veroorzaken aan je zonnepanelen en je dak. Bovendien kan het veel overlast geven.

​Wat zijn de nadelen van vogels onder zonnepanelen?
Vogels die onder zonnepanelen nestelen, kunnen diverse problemen veroorzaken voor zowel jou als je zonnepanelen. Hier zijn enkele voorbeelden:
  1. Beschadiging van de zonnepanelen: Vogels kunnen met hun snavels, poten of nestmateriaal krassen, breuken of schade aan de glasplaat en bekabeling van de zonnepanelen veroorzaken. Dit kan leiden tot verminderde energieopbrengst of zelfs kortsluiting.
  2. Dakschade: Vogels kunnen het dak vervuilen of beschadigen met hun uitwerpselen of nestmateriaal. Dit kan resulteren in lekkages, houtrot of schimmelvorming.
  3. Overlast voor jou en je buren: Vogels kunnen veel geluid produceren, vooral tijdens de ochtenduren of het broedseizoen. 
  4. Risico voor de vogels zelf: Vogels kunnen vast komen te zitten onder de zonnepanelen of verstrikt raken in de bekabeling, wat kan leiden tot verwondingen of zelfs de dood.
Waarom gaan vogels onder zonnepanelen zitten?
Zonnepanelen zijn voor vogels aantrekkelijk om onder te gaan zitten om verschillende redenen. Ten eerste bieden ze bescherming tegen roofvogels, katten en andere vijanden. Ten tweede zijn ze lekker warm, vooral in de winter. Ten derde zijn ze een goede plek om een nest te bouwen, omdat er vaak genoeg ruimte is tussen de panelen en het dak. 

Hoe kun je vogels weren onder je zonnepanelen?
Als je vogels wilt weren onder je zonnepanelen, heb je verschillende opties. De meest effectieve en diervriendelijke manier is om strips langs de rand van de zonnepanelen te installeren. Dit is een speciaal systeem dat bestaat uit een gaas die je langs de randen van de zonnepanelen bevestigt. Hierdoor wordt de ruimte tussen de panelen en het dak afgesloten, waardoor vogels er niet meer onder kunnen komen. Wilt u graag vogelwerende strips vraag dit dan na bij de partij die de zonnepanelen bij u heeft geplaatst.

Let op: I.v.m. met het broedseizoen mag de vogelwering alleen geplaatst worden bij nieuwe gelegde zonnepanelen of bij panelen waar nog geen nesten aanwezig zijn.
Cookie instellingen