Opstal

Wat is een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering verzeker je jouw onroerend goed. Dus bijvoorbeeld jouw woning. En nog specifieker; de aard- en nagelvaste zaken. Alle 'losse' spullen vallen dus niet onder de opstalverzekering, maar bijvoorbeeld onder je inboedelverzekering. 

Wat betekent herbouwwaarde?
De herbouwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om een woning, als deze totaal verloren zou gaan, weer op te bouwen in dezelfde staat en volgens de huidige bouwvereisten. 

Hoe bepaal ik de waarde van mijn onroerend goed?
Er zijn diverse manieren om de waarde van jouw onroerend goed vast te stellen. Zo werken wij onder andere met een herbouwwaardemeter, taxatie door een externe deskundige of een waardebepaling door één van onze adviseurs. Vaak kunnen we in deze gevallen ook een garantie tegen onderverzekering geven, waardoor u bij schade niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Wat is onderverzekering?
Er is sprake van onderverzekering wanneer de daadwerkelijke waarde van jouw onroerend goed hoger is dan de waarde die je hebt verzekerd op jouw polis. Welk bedrag wordt vergoed als ik onderverzekerd ben?

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering bij schade?
Voorbeeld: er ontstaat een brand in jouw woning en het schadebedrag is € 50.000. Op jouw polis staat een verzekerd bedrag (herbouwwaarde) van € 200.000. Een expert stelt vervolgens vast dat de daadwerkelijke waarde van de woning € 250.000 is. Een verzekeraar (en dus ook de Onderlingen) keert vervolgens in verhouding uit. Concreet betekent dit dat er 80% (verzekerde waarde € 200.000 gedeeld door daadwerkelijke waarde € 250.000) aan schade wordt vergoedt. De vergoeding in dit voorbeeld is dan € 50.000 x 80% = € 40.000. Een verschil van € 10.000. 

Hoe voorkom ik onderverzekering?
Wanneer je de verzekering afsluit kun je kiezen voor een garantie tegen onderverzekering. Vaak wordt de waarde dan bepaald door de verzekeraar of een taxateur. Op basis hiervan geeft de verzekeraar een garantie af. Een garantie tegen onderverzekering is niet onbeperkt geldig. Na een bepaalde periode zal de waarde opnieuw vastgesteld moeten worden. 
 

Contactformulier

Cookie instellingen