Tips voor je woning in het najaar!

Met het najaar in aantocht verandert niet alleen het landschap in prachtige herfstkleuren, maar het seizoen brengt ook uitdagingen met zich mee voor huiseigenaren. Welk type schades onderscheidt een verzekeraar eigenlijk bij een woonhuis? En wat kan je doen om schade door het najaarsweer te voorkomen? We geven graag wat tips

Waterschade door neerslag

Het kan flink regenen of hagelen in het najaar. Schade door directe neerslag wordt meestal gedekt door inboedel- en opstalverzekeringen, hoewel het belangrijk is om te controleren in de polisvoorwaarden welke uitsluitingen gelden. Waterschade doordat een deur of raam openstaat is bijvoorbeeld niet verzekerd. En ook als kitvoegen vocht doorlaten is dit vaak niet verzekerd. Controleer daarom altijd goed de kwaliteit van het kitwerk van jouw woning. Vervang het daar waar het nodig is.

Onderhoud aan zonnepanelen

Hoewel de zon minder schijnt dan in de zomer, werken zonnepanelen efficiënter bij lagere temperaturen dan op hete zomerdagen. Oververhitting kan namelijk leiden tot een verlies van opbrengst, maar ze vereisen wel regelmatig onderhoud; vooral in de herfst wanneer bladeren en vuil zich kunnen ophopen. Door jouw zonnepanelen schoon te houden met een telescopische schoonmaakborstel of een dakreinigingssysteem, voorkom je beschadigingen en behoud je een optimale opbrengst.

Wat kun je doen bij een storm?

Stormen komen steeds vaker voor door klimaatverandering, vooral in de herfst. Daarbij zijn bomen vaak het eerste slachtoffer. Heb je een boom in de tuin? Zorg dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de boom. Als boomeigenaar ben je hier zelfs toe verplicht.

Storm op komst? Controleer tijdig tuinmeubels, vlaggenstokken en trampolines. Dit zijn zaken die vaak schade veroorzaken in een storm. Verzekeraars spreken meestal van storm vanaf windkracht 7.

Vorst: let op je leidingen en goten

Schade door bevroren of overstroomde leidingen wordt doorgaans door verzekeraars gedekt, maar let op: schade aan leidingen buiten het huis valt hier vaak niet onder. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om je dakgoten en afvoerpijpen goed schoon te maken, en ervoor te zorgen dat kozijnen goed sluiten. En belangrijk bij vorst: laat buitenkranen leeglopen en sluit ze af. En denk ook na over het isoleren van leidingen in de kelder.

Wees voorbereid

Hoewel deze schaden door weersomstandigheden over het algemeen verzekerd zijn, gelden er enkele uitzonderingen, zoals schade door achterstallig onderhoud. Houd daarom ook met regelmaat het voegwerk, het zinkwerk en de schoorsteen van je woning in de gaten. Dit zijn bekende plekken voor lekkages.

Lees goed de polisvoorwaarden van je eigen verzekering, want per verzekering zijn er verschillen in dekkingen en uitsluitingen. Heb je een vraag over jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Cookie instellingen